مک دونالد – McDonald’s
مک دونالد – McDonald’s یک برند غذایی شناخته شده در سراسر جهان است همچنین برزگترین فست فود زنجیره ای دنیا مطعلق به این شرکت است. اولین شعبهی این رستوران در سال ۱۹۴۸ و توسط ۲ برادر به نامهای ریچارد و موریس مک دونالد در سنبرناردینوی کالیفرنیا راهاندازی شد. منوی اولیهی این رستوران شامل همبرگر، چیزبرگر، سیبزمینی سرخ کرده و نوشابه بود تا آنها بتوانند غذای ارزان را در اسرع وقت به مشتریهای خود تحویل دهند. البته این سیستم دو دهه پیش از این توسط رستوران زنجیرهای وایت کسل (white castle) مورد استفاده قرار میگرفت اما عرضه غذا در زمانی کوتاه با مکدونالد شناخته شد. لوگوی اولیهی این رستوران یک همبرگر بود که روی سرش کلاه سرآشپز قرار گرفته بود و نامش اسپیدی بود. در سال ۱۹۶۲ این لوگو به منحنیهای خمیدهی طلایی رنگ تبدیل شد. و در سال ۱۹۶۸ به شکل یک M بزرگ با نوشتهی Mcdonald’s طراحی شد. امروزه این رستوران بیش از ۳۶۹۰۰ شعبه در سراسر جهان دارد.
فروشگاه های زنجیره ای مک دونالد به خاطر روش کار سریع و جذابشان موردعلاقه تمام مردم جهان قرار گرفته است. مک دونالد هم اکنون تبدیل به بزرگ ترین رستوران های زنجیره ای سطح دنیا شده که در ۱۱۹ کشور دنیا، بیش از ۳۵ هزار شعبه ی فعال دارد و روزانه به بیش از ۶۵ میلیون مشتری خدمات ارائه می دهد.
دفتر مرکزی این شرکت در ایالت ایلینویس ایالات متحده واقع شده است. بر اساس آمار نشریه فوربس در سال ۲۰۱۸ مکدونالد با ارزش سهامی معادل ۴۱.۴ میلیارد دلار به عنوان یازدهمین برند تجاری برتر در دنیا شناخته شد.
چگونگی پیدایش برند مک دونالد
خانوادهی مک دونالد در اواخر دههی ۱۹۳۰ از منچستر به هالیوود مهاجرت کردند. ریچارد و موریس مک دونالد بهعنوان عوامل پشتصحنه در استودیوی ساخت فیلم استخدام شدند. پدر آنها یعنی پاتریک مک دونالد در سال ۱۹۳۷ یک کیوسک تهیهی غذا در نزدیکی فرودگاه مونروویا کالیفرنیا راهاندازی کرد. منوی این رستوران کوچک در ابتدا فقط ساندویچ هاتداگ بود. مدتی بعد ساندویچ همبرگر به قیمت ۱۰ سنت و نوشیدنی آب پرتغال نامحدود به مبلغ ۵ سنت به منوی رستوران اضافه شد. ریچارد و موریس مک دونالد در سال ۱۹۴۰ این کیوسک فروش ساندویچ را چندین کیلومتر جابهجا کرده و به سنبرناردیوی کالیفرنیا منتقل کردند. آنها اسم رستوران را «McDonald’s Bar-B-Que» گذاشتند. منوی غذایی آنها شامل ۲۵ نوع غذا بود و اکثرشان غذاهایی کبابی بودند. رستوران آنها از آن دسته رستورانهایی بود که مردم داخل ماشین خود در پارکینگ مینشستند و پیشخدمتها سفارش آنها را گرفته و غذا را به آنها تحویل میدادند. این شغل درآمد بدی نداشت، اما از دهه ی اول شروع کار، این دو برادر خیلی به این مسئله فکر می کردند که چگونه می توانند سفارشات را سریع تر آماده کنند و خدمات را با قیمت کمتری عرضه کنند؟
در سال ۱۹۴۸ این دو برادر متوجه شدند که بیشترین سود آنها از فروش همبرگر به دست میآید. بنابراین در این سال این رستوران کوچک تعطیل شد و بعد از تغییر معماری و مدل به عنوان سیستم سرویس سرعتی مجدد بازگشایی شد.
آنها منوی خود را تغییر دادند و این بار فقط همبرگر، چیزبرگر، چیپس سیبزمینی، قهوه، نوشیدنیهای بدون الکل و کیک سیب را داخل منوی خود قرار دادند. آنها در همان سال اول تغییرات اساسی در رستوران ایجاد کردند. چیپس سیبزمینی و کیک سیب در منوی غذایی جای خودشان را به سیبزمینی سرخ کرده و میلکشیک دادند. و رستوران از حالتی که غذا را داخل ماشین سرو میکردند تغییر کرده و به سلف سرویس تبدیل شد.
آنها همچنین آشپزخانهی رستوران خود را طوری طراحی کردند که بیشترین بهرهوری را داشته باشد. نام رستوران هم به «McDonald’s» تغییر کرد و چند ماه بعد دوباره بازگشایی شد.
به جای پیش خدمت ها، پنجره های کوچکی تعبیه شد، که فروشنده ها در کمتر از یک دقیقه همبرگرهای مشتریان را با تمام مخلفات آماده می کردند. تمرکز سیستم مک دونالد بر روی همبرگرهای از پیش آماده شده بود و به همین خاطر مقدار اندکی پیاز به آن اضافه می کردند.
ریچارد در مصاحبه ای گفته بود: «ما به کسی نگفتیم که به همبرگر هامون پیاز اضافه می کنیم و هرچند مقدار آن ها زیاد نبود. ما نمی خواستیم چیزی مانع سرعتمان شود». درواقع این که از افراد مختلف بپرسند که آیا میل دارند پیاز یا ادویه های دیگری به برگرشان اضافه شود یا نه سرعت سیستم را کند می کرد.
حق فرانچایز و تاسیس اولین رستوران زنجیره ای
در اواخر سال ۱۹۵۳ برادرهای مک دونالد تصمیم گرفتند تا با دادن حق امتیاز، شعبههای دیگری از رستوران خود را راهاندازی کنند. نیل فاکس، توزیع کنندهی شرکت نفت جنرال اولین شخصی بود که حق امتیاز رستوران آنها را خریداری کرد. خریداران بعدی حق امتیاز راجر ویلیامز و بردت لاندن بودند. جالب است بدانید شعبهای که این دو نفر تاسیس کردند امروزه قدیمیترین شعبهی رستوران مک دونالد است. این شعبه مجبور نبود تا رستورانش را مطابق با آخرین تغییرات مک دونالد تغییر دهد. زیرا حق امتیاز آن توسط شرکت مک دونالد به آنها اعطا نشده بود بلکه برادران مک دونالد مستقیما این حق امتیاز را به خریداران آن داده بودند.
ری کراک، فروشندهی مخلوطکنهای میلکشیک در سال ۱۹۵۴ متوجه شد که ۸ عدد از این دستگاهها در شعبهی سنبرناردینوی این رستوران مورد استفاده قرار گرفته است. او کنجکاو شد و به رستوران مک دونالد رفت. کراک به برادرهای مک دونالد پیشنهاد داد که در کشورهای دیگر نیز شعبات خودشان را راهاندازی کنند. این دو برابر ابتدا کمی دچار شک و تردید شدند اما درنهایت کراک توانست آنها را راضی کند تا مدیریت و مسئولیت راهاندازی شعبات آنها در خارج از کشور را بر عهده بگیرد. آنها طی قراردادی که باهم بستند قرار گذاشتند تا نیمی از هر درصد فروش به برادران مک دونالد تعلق بگیرد. اولین شعبهی این رستوران در سال ۱۹۵۵ در نزدیکی شیکاگو افتتاح شد. طراح این رستوران از رنگهای زرد، سفید، قهوهای تیره و قرمز استفاده کرد. و قرار شد از همین رنگها برای تمام شعبات زنجیرهای استفاده شود.
تغییر لوگو مک دونالد به شکل کنونی
در سال ۱۹۶۱ مکدونالد برای اولین بار نام و لوگوی تجاری خود که به شکل قوسهای طلایی (Golden Arches) بود و به نوعی سمبل حرف ام به شمار میرفت را ثبت کرد. به عقیده کارشناسان شکل خاص و ترکیب رنگ زرد و قرمز استفاده شده در لوگوی مکدونالد خود یکی از دلایل جذب کودکان به سمت این رستوران است.
هم اکنون مکدونالد دارای بیش از ۳۵ هزار شعبه و یک و نیم میلیون کارمند در سراسر دنیاست. این شرکت که به عنوان نماد کاپیتالیسم آمریکایی در جهان شناخته میشود با صرف هزینه های سنگین تبلیغاتی در صدد حفظ موقعیت خود به عنوان رتبه اول در حوزه مواد غذایی است.
تبلیغات شرکت مکدونالد
این برند در راستای استفاده از تبلیغات، رونالد مک دونالد که یک دلقک با موهای قرمز بود را معرفی کردند تا بتوانند با سرگرم کردن بچهها آنها را به برند خود علاقهمند کنند.
تمرکز و موفقیت این شرکت در امر تبلیغات را از آنجا میتوان درک کرد که بر اساس تحقیقی در سال ۲۰۰۴ عکس دلقک رونالد مکدونالد در میان کودکان شناخته شدهتر از تصویر مسیح یا جورج بوش بود.
کافیشاپ مککافی (McCafe)
البته این شرکت دارای برندهای دیگری مانند Piles café نیز است. این شرکت با توجه به تعداد زیاد مشتریان خود، برای کسب سود بیشتر و با تقلید از استارباکس (Starbucks) به معرفی کافیشاپ مککافی (McCafe) پرداخت.
اولین شعبه مککافی در ۱۹۹۳ در ملبورن استرالیا افتتاح شد. با گذشت زمان بسیاری از رستورانهای مکدونالد با تقلید از شعبه ملبورن به افتتاح کافیشاپ مککافی در درون رستوران کردند و برخی از آنها با ۶۰% فروش بیشتر نیز مواجه شدند. در حال حاضر بیش از ۶۰۰ شعبه مککافی در سراسر دنیا مشغول فعالیت میباشند.
+ There are no comments
Add yours